A csiríz egy ragasztó, ami olcsó, egyszerű és szinte semmibe sem kerül. A házi elkészítése miatt pedig boltba sem kell elmenned érte.
Kisgyerekkel is használhatjuk ragaszt pl: papírt , hiszen semmilyen egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaz, csak liszt és víz.
Elkészítése nagyon egyszerű, hiszen gyorsan össze kutyulod a hozzávalókat és hagyod száradni.
A csiriz használatának előnyei és hátrányai
A hátrányok közé tartozik, hogy a száradása néha nagyon sok idő is lehet, ez persze függhet a hőmérséklettől, a szél fújástól…stb
Ezt a ragasztót régen a cipészek használták a cipők ragasztásához, de már annyira kiment a divatból hogy ha meg is kérdezzük tőlük: ”hogyan kell csirizt készíteni, mi az a csiriz” kérdéseket feltéve nem biztos hogy tudnak rá válaszolni vagy pedig nem biztos hogy olyan választ kapunk, mint amit szerettünk volna.
Ugyan kiment már a divatból, ettől ugyanolyan jó ragasztó mint régen.
Nézzük hogyan készül a Csiríz
Hozzávalók:
- 3 evőkanál finomliszt (kb. 15g)
- 2 dl víz
- kisebb lábas
Elkészítés:
- Egy pohárba töltünk 0,5-dl vizet amiben elkeverünk 3 kanál lisztet(csomómentesre.)
- Amint ez kész van, egy lábasba töltünk 1,5 dl vizet és melegítsük 80 fokra.
- Öntsük a lábasba a csomó mentesre kevert lisztet, majd kevergessük miközben folyamatos keverés közben be sűrítjük a ragasztót
- Addig kevergessük míg opálossá nem válik a keverék.
- Hagyjuk kihűlni közben néha kevergessük.
Miután langyosra hűlt, már ragaszthatunk is vele.
A megmaradt csirizt hűtőben tároljuk és néhány napon belül kell felhasználnunk. Kb 4 nap után egy pohár langyos vízzel alaposan elkeverve újra használhatjuk.
Ha már nincs szükséged rá bátran megszabadulhatsz a csiriztől, ami környezetbarát megoldás, így nem jelent komoly terhelést a környezet számára.
Piroska Lujza Schreinné Kovács says
Kipróbálom.