Sokunknak nehéz rávenni magunkat arra, hogy az egészséges ételek a táplálkozási szokásaink részei legyenek. Még akkor is , ha tudjuk, az lenne a helyes. Hiszen az ún. „nem kifejezetten egészségesnek mondott ételek vagy angol kifejezéssel „junk food” közé sorolhatók sokkal finomabbak, nem de bár? Vagy csak annak tűnnek… hiszen számtalan adalékanyagot tartalmaznak, melyek úgy stimulálják az ízérzékelésünket, hogy azok hozzáadásával talán még sokan a spenótot is megennék.
Az egészséges ételek egyszerű hétköznapi részei is az életünknek
Sokan gondolják, hogy az egészséges ételek biztosan nem finomak, és drága a pénztárcájuknak. Talán van olyan, ami a te konyhádban ebben a pillanatban is ott van. Csupán nem tudsz a jótékony hatásairól.
Nézzünk meg 10 ételt, ami jótékony hatással van a szervezetünkre!
1.Cékla: Nos, a cékla nagyon megosztó lehet, főleg a konzerválása végett. Hiszen más és más eljárásokkal lehet „eltenni”, ahogyan azt nagyanyáink mondanák. Mégis érdemes úgy tekinteni a céklára, mint a vörös spenótra. A spenót tulajdonképpen rengeteg folsavat tartalmaz. Mindez számunkra főként azért fontos és értékes, mert segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Nem véletlenül került ő az első helyre. Hiszen évente rengetegen halnak meg a daganatok különböző változataiban, ezért tehát fogyasszuk őt/őket bőséggel.
Így fogyaszd a céklát előszeretettel: már említettük „eltéve”, azaz savanyúságként, tökéletes párosítás lehet különböző főételekhez. Viszont más előállítási eljárást nem ajánlanak a szakértők. Magas hő hatására, elveszíti antioxidáns tartalmát.
2. Kiwi: Rengeteg C-vitamint tartalmaz. Mivel serkenti az emésztést, bátran beilleszthető a diétába is.
Így fogyaszd a kiwit előszeretettel: megpucolva nyersen, turmixba téve, gyümölcssalátában.
3. Ribizli: Az apró, piros gyümölcs tele vannak C-vitaminnal, és a csontok és a fogak egészségének megőrzését is segítik.
Így fogyaszd a ribizlit: semmiképpen se edd őt nyersen, ha esetleg nem bírja a gyomrod. Tipp: kevered össze túróval.
4. Gránátalmalé/ gránátalma: Egyes kutatások kimutatták, hogy többek között a gránátalma tökéletes választás lehet azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek. C vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
Így fogyaszd a gránátalmát: Használd fel salátákhoz, joghurthoz, müzlihez.
Jótékony hatású fűszerek
5. Fahéj: A szó hallatán szinte érezzük az orrunkban a jellegzetes fahéj illatot. Előszeretettel használjuk például ünnepi időszakban a bejgliben, forralt bor ízesítéséhez. Hétköznapok része is egy egyszerű tejbegrízen. Emellett jótékony hatása is van a szervezetre. Élettani hatásait vizsgálva megállapították, hogy például hasznos magas vérnyomás, cukorbetegség esetén. Ugyanakkor a bőrre is jótékony hatást gyakorol, mivel antioxidáns tartalmával fogva tonizálja a bőrt, élénkíti annak anyagcseréjét, fiatalító hatással van rá.
Így fogyaszd a fahéjat : Ha fogyasztasz kávét, vagy más kávés italokat, szórd meg a tetejét fahéjjal. Az illata jó hatással lesz a hangulatodra, emellett jótékony hatással van a szervezetedre. Próbáld ki teában, süteményben is. Szinte már a Te szádban is összefolyt a nyál, igaz?
6. Kurkuma: Gyulladáscsökkentő és segít megelőzni a rák kialakulását.
Így fogyaszd a kurkumát: Ízesítsük vele a reggeli rántottát, de szinte bármilyen párolt zöldséghez jól passzol. Az indiai konyha egyik fűszere.
Magvak, mint egészséges ételek
7. Tökmag: Férfiaknak ajánlottan! Tulajdonképpen a tökmagban az a jó, hogy a magnézium miatt, nem tök mindegy,hogy fogyasztod-e. Hiszen a Férfiak izomműködése és a prosztata egészségének megelőzése érdekében, nagyon is fontos. Természetesen a Nőknek is az!
Így fogyaszd a tökmagot: Tulajdonképpen ő nassolni való, vagy salátán is fogyaszthatod.
8. Dió: A szívbarát étrend elengedhetetlen alapanyaga, mivel csökkenti a „rossz” LDL-koleszterin szintjét. Olaja a bőr, a körmök és a haj szépítője.
Így fogyaszd a diót : Süteményekben, nyersen is isteni.
9. Paradicsom: Igazi frissítő finomság, mivel 95% a folyadéktartalma. Remek a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. Gazdag magnéziumban, káliumban, kalciumban, vitaminokban és rostban.
Így fogyaszd a paradicsomot : rengeteg recept létezik paradicsommal, tulajdonképpen bárhol megfordul ez a zöldség, az olasz gasztronómia alapja.
10. Hal: Gyakran halljuk, hogy együnk több halat. Nem véletlenül ajánlják ezt a szakemberek: e táplálék egészségvédő hatása a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak (pl. lazac) fogyasztása a legkedvezőbb. Az édesvíziek közül zsírosabb a ponty, a harcsa, az angolna, szárazabb a busa, az amur, a süllő, a pisztráng.
Így fogyaszd a halat: A lazac isteni vajon, serpenyőben sütve kis sóval, borssal, citromkarikával a tetején. Tejszínnel, gombával együtt is nagyszerű gasztronómiai élmény. A harcsa és ponty pedig elképesztően finom pörköltként túrós csuszával tálalva. Talán nem tűnik összeillőnek ez a párosítás. Pedig rendkívül finom.
Hidd el az egészséged nem játék! Nem mindegy az sem mit eszel, hiszen az vagy, amit eszel! Addig óvd és őrizd meg az egészséged, míg lehet! Ne akkor, mikor már késő…
Vélemény, hozzászólás?