
Nagyon sokunknak nehéz rávenni magunkat arra, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, még akkor is , ha tudjuk, az lenne a helyes. Hiszen az ún. „nem egészséges” ételek, vagy angol kifejezéssel „junk food” közé sorolhatók sokkal finomabbak, nem de bár? Vagy csak annak tűnnek… hiszen számtalan adalékanyagot tartalmaznak, melyek úgy stimulálják az ízlelőket, hogy azok hozzáadásával talán még sokan a spenótot is megennék.
Összeállítottunk 10 ételt, amit nagyon fontos fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében!
1.Cékla: Nos, a cékla nagyon megosztó lehet, főleg a konzerválása végett, hiszen más és más eljárásokkal lehet „eltenni”, ahogyan azt nagyanyáink mondanák. Mégis érdemes úgy tekinteni a céklára, mint a vörös spenótra. A spenót tulajdonképpen rengeteg folsavat tartalmaz (B9 Vitaminnal), emellett természetes pigmentekkel. Mindez számunkra főként azért fontos és értékes, mert segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Nem véletlenül került ő az első helyre, hiszen évente rengetegen halnak meg a daganatok különböző változataiban, ezért tehát fogyasszuk őt/őket bőséggel.
Így fogyaszd a céklát előszeretettel: már említettük „eltéve”, azaz savanyúságként, tökéletes párosítás lehet különböző főételekhez. Viszont más előállítási eljárást nem ajánlanak a szakértők, hiszen a magas hő hatására, elveszíti antioxidáns tartalmát, sok más zöldséggel együtt.
2. Fahéj: A fahéjat nem is igazán lehet ételnek nevezni, sokkal inkább fűszernek, de egy biztos nagyon egészséges, és hogy miért..egészen egyszerűen azért, mert segít kordában tartani a vér cukorszintet. Igen, ezáltal a fogyásra vágyóknak, remek zsírégető kúrákat lehet vele lefolytatni.
Így fogyaszd a fahéjat előszeretettel: aki fogyaszt kávét, Cappuccino-t, annak tökéletes megszórva a tetején vele, vagy rengeteg sütemény recept létezik, melyet érdemes kipróbálni fahéjjal. Szinte már a Te szádban is összefolyt a nyál, igaz?
3. Gránátalmalé/ gránátalma: Egyes kutatások kimutatták, hogy a gránátalma tökéletes választás lehet azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek, rengeteg antioxidánst tartalmaz.
Így fogyaszd a gránátalmát előszeretettel: Reggelente elég a levét meginni a reggeli mellé, vagy ha szeretnél egy jó kis fürdőkádas bulit a gránátalmáddal, meg is pucolhatod, remek választás salátával vegyítve.
4. Tökmag: Férfiaknak ajánlottan! Tulajdonképpen a tökmagban az a jó, hogy a magnézium miatt, nem tök mindegy,hogy fogyasztod-e. Hiszen a Férfiak izomműködése és a prosztata egészségének megelőzése érdekében, nagyon is fontos. Természetesen a Nőknek is az!
Így fogyaszd a tökmagot előszeretettel: Tulajdonképpen ő nassolni való, vagy salin is jól mutathat.
5. Kurkuma: Gyulladáscsökkentő és segít megelőzni a rák kialakulását.
Így fogyaszd a kurkumát előszeretettel: Ízesítsük vele a reggeli rántottát, de szinte bármilyen párolt zöldséghez jól passzol.
6. Kiwi: Rengeteg C-vitamint tartalmaz. Mivel serkenti az emésztést, bátran beilleszthető a diétába is.
Így fogyaszd a kiwit előszeretettel: egyszerű, turmixban, vagy pucolva, nyersen tökéletes.
7. Ribizli: Az apró, piros, es cuki szemek tele vannak C-vitaminnal, és a csontok és a fogak egészségének megőrzését is segítik.
Így fogyaszd a ribizlit előszeretettel: semmiképpen se edd őt nyersen, ha esetleg nem bírja a gyomrod. Keverd össze túróval, jó kis gyümi salátában, nagyszerű.
8. Paradicsom: Igazi frissítő finomság, mivel 95% a folyadéktartalma. Remek a szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. Gazdag magnéziumban, káliumban, kalciumban, vitaminokban és rostban.
Így fogyaszd a paradicsomot előszeretettel: rengeteg recept létezik paradicsommal, tulajdonképpen bárhol megfordul ez a zöldség, az olasz gasztronómia alapja.
9. Dió: A szívbarát étrend elengedhetetlen alapanyaga, mivel csökkenti a „rossz” LDL-koleszerin szintjét. Olaja a bőr, a körmök és a haj szépítője. Érdemes hűtőben tartani, hogy minél tovább ízletes csemege maradjon.
Így fogyaszd a diót előszeretettel: süteményeink kedvence lehet, nyersen is isteni.
10. Hal: Gyakran halljuk, hogy együnk több halat. Nem véletlenül ajánlják ezt a szakemberek: e táplálék egészségvédő hatása a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak (pl. lazac) fogyasztása a legkedvezőbb. Az édesvíziek közül zsírosabb a ponty, a harcsa, az angolna, szárazabb a busa, az amur, a süllő, a pisztráng.
Így fogyaszd a halat előszeretettel: vagy inkább az a kérdés, hogy hogyan nem lehet fogyasztani a halat, hiszen mindenféleképpen elkészíthető, fogyasztható.
Hidd el az egészséged nem játék! Nem mindegy az sem mit eszel, hiszen az vagy, amit eszel! Addig óvd és őrizd meg az egészséged, míg lehet! Ne akkor, mikor már késő…
Vélemény, hozzászólás?