Talán hallottál már arról, hogy a vitaminok fontosak az általános egészséged szempontjából, de tudtad, hogy bizonyos vitaminok segíthetnek a fogyásban? Az energia, a csontok és a keringés serkentése mellett egyes vitaminok szerepet játszanak az anyagcserében.
B-vitamin
A B-vitaminok kulcsfontosságúak a szervezet anyagcseréjében, segítik a szervezetet a zsírok, fehérjék és szénhidrátok hasznosítható energiává történő lebontásában. Alapvető szerepet játszanak az idegműködésben, az immunrendszer egészségében és az egészséges bőrben is.
B-vitamint tartalmazó ételek
A szervezetnek szüksége van B-vitaminokra, hogy energiát szabadítson fel az elfogyasztott élelmiszerekből. Mivel ezek a vitaminok nagyon sok biokémiai reakcióban vesznek részt, bármelyikük hiánya fáradtsághoz, stresszhez és akár neurológiai rendellenességekhez is vezethet. A szervezeted elegendő B3-hoz juthat 100g csirkéből vagy 100g szemből, teljes kiőrlésű kenyérből. 70 g csirkemájból vagy 100 g petrezselyem gombából és 25 g búzakorpából elegendő B6-hoz juthatunk. A B12-hez a szervezetnek 200 g banánra, 100 g teljes kiőrlésű kenyérre vagy 100 g szardíniára és csirkemájra van szüksége.
Folsavat tartalmazó ételek
Folsavhoz juthatsz olyan zöldségek fogyasztásával, mint a brokkoli, a spenót és a karfiol, valamint a bab, a gabonafélék és a húsok. Főleg kiegészítésként használják bizonyos születési rendellenességek megelőzésére, és elengedhetetlen a megfelelő sejtnövekedéshez. Ha a terhesség alatt nem kapsz elegendő folátot az étrendjében, az születési rendellenességekhez, például idegcső-rendellenességekhez vezethet (amelyek az agyat és a gerincet érintik). Naponta 400 mcg-ot kell bevennie, bár egyes tanulmányok azt sugallják, hogy több bevétele nem növeli az előnyöket, sőt növelheti a szívbetegség vagy a stroke kockázatát.
C-vitamint tartalmazó ételek
A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely lassítja a káros szabad gyökök felhalmozódását, ezért nagyon fontos mindenféle betegség megelőzésében. A C-vitamin hiánya fáradtságot és az immunrendszer gyengeségét eredményezi, emellett számos szöveti funkciót is lelassít. 100 g paprika, 150 g paradicsom vagy mandarin, 100 g kínai kel, 100 g ananász vagy 80 g vörös hús egy napra elegendő C-vitamin bevitelt biztosít.
A-vitamint tartalmazó ételek
Az A-vitamin olyan tápanyag, amely számos kulcsfontosságú funkciót lát el az emberi szervezetben. Segít megőrizni az egészséges látást, és támogatja az immunrendszert, valamint segíti a sejtek növekedését és differenciálódását. Egy részét növényi eredetű élelmiszerekből, míg egy másik részét állati eredetű élelmiszerekből, például vajból és sajtból kell bevinni. Az A-vitamin túlzott bevitele káros hatásokat, például szédülést vagy hányingert okozhat, de ez csak akkor fordul elő, ha a szokásos ajánlott adag 10-szeresénél többet fogyaszt.
Vélemény, hozzászólás?