Különleges illat, íz, és közben még egy kis csacsogás is a barátokkal? Nos, pontosan ezekkel az örömteli élményekkel szolgál a kávézás. Mindezek mellett jótékony hatásai révén, képes a szervezetben olyan hormonokat is felszabadítani, melyek boldogabbá és erőteljesebbé tesznek bennünket.
Jobban esik reggel fogyasztani…
Biológiai szempontokból remek napindító, hiszen a kávéban lévő koffein serkenti a vérkeringést szervezetben. Mindezek által könnyebben vágjuk bele magunkat egy hosszadalmasabb napba.
Néhány érdekesség a kávéról
- ha a férj nem tisztelte feleségét kávéval Törökországban, ez a válás oka volt
- a kávé valójában gyümölcs
- a kávé az egyik legfontosabb árucikk
- a kávé eredetileg étel volt, nem ital
- kávé egy másik egészségügyi előnye, hogy egy sportesemény vagy edzés előtt érdemes elfogyasztani a jobb teljesítmény érdekében
- a két fajtáját tekintve az arabica a kényesebb, a robusta a zamatosabb
Tudtad, hogy létezik a kávé etikett?
Létezik néhány módszer az etikettben, melyeket érdemes betartani, ha az élvezet mellett, még elegánsan is szeretnénk kávézni.
- Ízesítés után nem illik a kanalat a kávéban hagyni!
- Csak diszkréten kavargassuk a kávét!
- Nem illik kézzel beledobálni a kockacukrot!
- Az eszpresszó a rövid kávézások kedvelőinek való, nem illik elvitelre kérni!
„Az édesanyám török gyökerekkel rendelkezik, szóval hadd okoskodjak egy kicsit!”
Nem szeretném magamra vonni a figyelmet és a cikk nem is rólam szól, szóval ezektől nyugodtan el is tekinthetünk. Viszont, biztosan mindenki tudja, hogy a kávézás minden kultúrában más és más szempontok szerint működik. A régi török közmondásba: „Egy csésze kávéra 40 évig emlékszik az ember.” A török kávézásnak eszméletlen nagy kulturális fontossága van, hiszen a házasságok, szertartások vagy ünnepek enélkül teljesen elképzelhetetlenek. A török kávé egyébként a mai napig a régi szokás szerint készül, nem is kívánják ezt máshogyan tenni. Viszont ezek által teljesen eltér attól, amit itthon fogyasztunk, vagy éppen, amit kávéfőző csinál meg. A habja, az íze, az adagok, teljesen máshogyan jelennek meg.
Tehát a kávézás mindenhol és mindenkinél más értékekkel rendelkezik, és ettől válik az öröme igazán egyedivé.
Vélemény, hozzászólás?